GESCHIEDENIS VAN CONCERTINO

 

Het orkest is in september 1977 opgericht te Heeze, waarbij aanvankelijk werd samengewerkt met de Geldropse muziekschool, waarvan in Heeze een repetitielokaal werd gehuurd en waarvan ook de dirigent van het eerste uur betrokken werd: Martin Loman.

 

 

 

Mathieu Dijker

 

 

Het orkest noemt zich dan Klassiek Muziekensemble Heeze. Dit amateur-ensemble was toen nog beperkt van samenstelling, had blokfluiten, en ook een piano om ontbrekende partijen aan te vullen. Ook werd in die tijd niet wekelijks, maar eenmaal per 14 dagen gerepeteerd. Na enige jaren is Loman helaas niet meer beschikbaar, en moet het gezelschap op zoek naar een nieuwe dirigent. Deze word vrij spoedig gevonden in de persoon van de in Heeze woonachtige Mathieu Dijker, musicoloog en componist.

 

Onder leiding van Dijker maakt het orkest in de loop der jaren grote sprongen voorwaarts: er gaat wekelijks gerepeteerd worden, er komen meer leden en meer verschillende instrumenten, waardoor uiteindelijk afscheid genomen kan worden van de piano. Het was ook Dijkers voorstel om het orkest de naam Concertino Heeze te geven.

 

Mathieu Dijker heeft Concertino meer dan 25 jaren gedirigeerd. In die tijd is er een groot repertoire opgebouwd, en zijn er talloze uitvoeringen gegeven, met name in Heeze, Geldrop en Eindhoven. Ook vindt enkele keren een uitwisselingsconcert plaats met een Duits muziekgezelschap, Musikverein Kusel, zowel hier als in Kusel (Pfalz).

 

In 2008 geeft Dijker te kennen als dirigent te willen stoppen gezien zijn inmiddels hoge leeftijd; hij blijft nog aan totdat een opvolger gevonden is, waarna in februari 2009 afscheid van hem wordt genomen met een afscheidsconcert in de Padua-kerk te Eindhoven.

 

Concertino Heeze is Mathieu Dijker zeer erkentelijk voor alles wat hij voor het orkest in die lange periode gedaan heeft.

 

Vanaf voorjaar 2009 is Dick Jason de nieuwe dirigent van Concertino. Evenals Dijker is ook Jason (Amerikaan van geboorte) een zeer ervaren musicus met een heel eigen inbreng in het orkest. Opspelende gezondheidsproblemen maken dat zijn dirigentschap alles bij elkaar slechts 1 jaar duurt. Het vinden van een passende opvolger heeft daarna wel driekwart jaar geduurd, in welke tijd de altist Ulrich Frank het orkest kundig geleid heeft.

 

Als nieuwe dirigent komt Nico Dezaire, die in januari 2011 voor het eerst aantreedt. Dezaire is een bekend muziekpedagoog, auteur van veel methodes voor viool en altviool die ook in het buitenland o.a. in Frankrijk gebruikt worden. En, hij is een zeer ervaren dirigent die met groot enthousiasme, toewijding en betrokkenheid het orkest Concertino leidt.

________________________________________________________________________________________________

Deze geschiedenis-info is gebaseerd op gegevens van R. Schmeits, Heeze, ex-lid van Concertino.

  

Voor geïnteresseerde musici:

We repeteren in Waalre, in de Agnus Dei Kerk, iedere week op donderdag om 19:30 - 21.30 uur.

 

Op dit moment zoeken wij versterking bij de (alt)violen en een fagottist. Bespeel je een ander instrument en wil je graag meespelen, neem ook dan contact op!

 

Wil je een keer komen kijken of vrijblijvend meespelen, neem dan contact op met onze dirigent via nico@nicodezaire.nl of 06-22621092.